Als psychodynamisch kinder- en Jongerencoach werk ik vanuit drie essentiële componenten: de mentale, lichaamsgerichte en systemische invalshoeken. Psychodynamisch coachen is gericht op het aanmoedigen van kinderen en jongeren om bewust na te denken over hun gevoelens, gedachten en gedragingen. Het helpt hen om inzicht te krijgen in hun innerlijke wereld en hoe deze hun acties beïnvloedt.
Tijdens de sessie gaan we vooral veel doen. Daarbij maak ik gebruik van verschillen werkvormen en technieken die aansluiten bij de belevingswereld, leeftijd en hulpvraag van het kind. Kinderen willen, kunnen, mogen of durven soms niet alles te vertellen wat er in hun hoofd(je) omgaat.
Door vooral te doen en creatief bezig te zijn gaan leren kinderen hun gedachten, ideeën en verhalen te delen en worden zo hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn vergroot.
Systemisch werken is een manier om te kijken naar en te begrijpen hoe dingen in het leven van een kind met elkaar verbonden zijn. Stel je voor dat het leven van een kind een groot web is, waarin alles met elkaar verweven is, zoals een spinnenweb.
Bij Systemisch werken kijk ik niet alleen naar het kind zelf, maar ook naar de mensen om hen heen, zoals ouders, broer, zussen en zelfs grootouders. We begrijpen dat wat er met één persoon in dit web gebeurt, invloed kan hebben op alle anderen. Dus als een kind zich bijvoorbeeld verdrietig of boos voelt, kunnen we proberen te begrijpen wat er in het hele web (systeem) gebeurt dat dit gevoel- gedrag veroorzaakt.Met deze werkvorm gaan we aan het werk met verschillende delen die met ons meereizen in een denkbeeldige bus. Bijvoorbeeld een deel dat super enthousiast is, een deel dat allemaal beren op de weg ziet. Een deel dat vindt dat je niet harder mag dan de maximumsnelheid en dat deel dat juist wel graag het pedaal wil intrappen om harder te rijden. Al deze delen zitten in ons en maken deel uit van wie we zijn en hoe we op situaties reageren.
Axenroos is een stad met verschillende wijken. Elke wijk heeft zijn eigen axendier met zijn eigen sterkte en zwakte en karaktertrekken waarmee kinderen zich makkelijk kunnen identifeceren en op deze simpele manier inzichten krijgen in zichzelf en de anderen. Ze leren wat het effect is van bepaalde manieren om te communiceren.
Door middel van visualisaties kun je onbewuste gedachten zichtbaar maken en vormen. Hier zitten de negatieve gewoonten en gedrag dat je wil veranderen… Visualiseren ondersteunt ook hoog sensitieve en prikkelgevoelige kinderen bij het verminderen van hun klachten.
Een Genogram is een diagnostisch middel om het systeem van het kind in kaart te brengen. Je kunt hiermee zien welke factoren van invloed kunnen zijn op het huidige gedrag van het kind.
Tekenen als werkvorm brengt kinderen naar hun onderbewustzijn – beeldentaal geeft veel informatie over waar het kind mee bezig is. Voor kinderen kan het soms nog best lastig zijn om over emoties te praten door het visueel te maken worden emoties en onderliggende behoeften zichtbaar.
Ik ben gecertificeerd en gelicenseerd om de Gelukskoffer aan te bieden, aan individuen en groepen (teams of schoolklassen).
Dit is een
7 Thema’s keren in iedere groep terug: wat is geluk, positief denken, dankbaarheid, talenten, zelfvertrouwen, toekomstdromen en geluk doorgeven.