Psychodynamische Kinder- en Jongerencoachpraktijk

SieMij | Kindercoach | Jongerencoach | Werkvormen | Amsterdam

Werkvormen

Psychodymamische Kinder- en Jongerencoaching (individueel)

Als psychodynamisch kinder- en Jongerencoach werk ik vanuit drie essentiële componenten: de mentale, lichaamsgerichte en systemische invalshoeken. Psychodynamisch coachen is gericht op het aanmoedigen van kinderen en jongeren om bewust na te denken over hun gevoelens, gedachten en gedragingen. Het helpt hen om inzicht te krijgen in hun innerlijke wereld en hoe deze hun acties beïnvloedt.

Tijdens de sessie gaan we vooral veel doen. Daarbij maak ik gebruik van verschillen werkvormen en technieken die aansluiten bij de belevingswereld, leeftijd en hulpvraag van het kind. Kinderen willen, kunnen, mogen of durven soms niet alles te vertellen wat er in hun hoofd(je) omgaat.

Door vooral te doen en creatief bezig te zijn gaan leren kinderen hun gedachten, ideeën en verhalen te delen en worden zo hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn vergroot.

 

Systemisch werken

Systemisch werken is een manier om te kijken naar en te begrijpen hoe dingen in het leven van een kind met elkaar verbonden zijn. Stel je voor dat het leven van een kind een groot web is, waarin alles met elkaar verweven is, zoals een spinnenweb.

Bij Systemisch werken kijk ik niet alleen naar het kind zelf, maar ook naar de mensen om hen heen, zoals ouders, broer, zussen en zelfs grootouders. We begrijpen dat wat er met één persoon in dit web gebeurt, invloed kan hebben op alle anderen. Dus als een kind zich bijvoorbeeld verdrietig of boos voelt, kunnen we proberen te begrijpen wat er in het hele web (systeem) gebeurt dat dit gevoel- gedrag veroorzaakt.
 
Het kan zijn dat een probleem waar een kind mee worstelt, eigenlijk te maken heeft met iets is dat al generaties lang in de familie voorkomt. Systemisch werken helpt ons om deze diepere patronen en verbindingen te zien. Het is als het vinden van de juiste draad in de kluwen wol.
Het doel van Systemisch werken met kinderen is om problemen te begrijpen en op te lossen door naar het grotere plaatje te kijken. Je krijgt inzichten in jullie eigen web (systeem) en hoe jullie veranderingen kunnen aanbrengen in het web van patronen. Het helpt om het spinnenweb van het leven van het kind te ontwarren en te zorgen voor weer meer harmonie en balans in het gezin.
SieMij | Kindercoach | Jongerencoach | Amsterdam

Delenwerk

Met deze werkvorm gaan we aan het werk met verschillende delen die met ons meereizen in een denkbeeldige bus. Bijvoorbeeld een deel dat super enthousiast is, een deel dat allemaal beren op de weg ziet. Een deel dat vindt dat je niet harder mag dan de maximumsnelheid en dat deel dat juist wel graag het pedaal wil intrappen om harder te rijden. Al deze delen zitten in ons en maken deel uit van wie we zijn en hoe we op situaties reageren.

Diverse Communicatietechnieken - Axenroos

Axenroos is een stad met verschillende wijken. Elke wijk heeft zijn eigen axendier met zijn eigen sterkte en zwakte en karaktertrekken waarmee kinderen zich makkelijk kunnen identifeceren en op deze simpele manier inzichten krijgen in zichzelf en de anderen. Ze leren wat het effect is van bepaalde manieren om te communiceren.

Visualisaties

Door middel van visualisaties kun je onbewuste gedachten zichtbaar maken en vormen. Hier zitten de negatieve gewoonten en gedrag dat je wil veranderen… Visualiseren ondersteunt ook hoog sensitieve en prikkelgevoelige kinderen bij het verminderen van hun klachten.

Genogram

Een Genogram is een diagnostisch middel om het systeem van het kind in kaart te brengen. Je kunt hiermee zien welke factoren van invloed kunnen zijn op het huidige gedrag van het kind.

Tekenen

Tekenen als werkvorm brengt kinderen naar hun onderbewustzijn – beeldentaal geeft veel informatie over waar het kind mee bezig is. Voor kinderen kan het soms nog best lastig zijn om over emoties te praten door het visueel te maken worden emoties en onderliggende behoeften zichtbaar.

Groepscoaching

Gelukskoffer

Ik ben gecertificeerd en gelicenseerd om de Gelukskoffer aan te bieden, aan individuen en groepen (teams of schoolklassen).

Dit is een

  • Sociaal emotionele methode
  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Sluit aan bij kerndoelen
  • Vergroot zelfvertrouwen
  • Verbetert de sfeer in de groep

7 Thema’s keren in iedere groep terug: wat is geluk, positief denken, dankbaarheid, talenten, zelfvertrouwen, toekomstdromen en geluk doorgeven.

 

SieMij | Kindercoach | Jongerencoach | Amsterdam

Contactformulier SieMij Kinder- en Jongerencoaching